Tidligere svar

Køleskabstemperaturer

Spørgsmål

Hvorfor er den anbefalede køleskabstemperatur forskellig i forskellige lande?
Fx Danmark: 5 grader, Sverige og Finland: 8 grader, Norge 4 grader.
Det må have en betragtelig klimaeffekt, hvis man i hele verden kan nøjes med 8 grader i stedet for 5 grader. Findes der beregninger på det?
Findes der en liste over forskellige temperaturer i forskellige lande?

Svar

Jeg kan ikke umiddelbart finde nogle referencer som kan besvare spørgsmålet, så det bliver mit kvalificerede gæt:

Vedr. køleskabstemperatur gælder det, at energiforbruget stiger ca 5% når temperaturen falder 1 grad, dvs. det er ca 15% dyrere at holde køleskabet på 5 grader, sammenlignet med 8 grader. Se: http://www.goenergi.dk/forbruger/produkter/hvidevarer/koeleskabe/gode-raad (nederst på siden). Så ja – der må siges at være en klimaeffekt.
Når vi i Danmark vælger at anbefale 3-5 grader i køleskabet, og andre lande vælger noget andet, er der nok tale om en afvejning af forskellige hensyn til køleskabets formål og energiforbrug. Formålet med et køleskab er jo at opbevare forskellige madvarer ved en lav temperatur, sådan at maden holder sig bedre. Problemet er at vi opbevarer mange forskellige madvarer i samme køleskab, og de har hver især forskellige ”krav” til en perfekt opbevaringstemperatur. For mælk og kød handler det især om at undgå vækst af skadelige bakterier. Generelt vokser bakterier langsommere jo koldere det er, og de fleste bakterier kan ikke vokse under 10 grader. Men der findes visse typer af sygdomsfremkaldende bakterier i mad (Salmonella, Listeria mfl) som kan vokse i området 0-10 grader, og der er forskel på hvilken type der er mest almindelig i de forskellige lande. Så det kan være en af grundene til at man anbefaler forskellige temperaturer. For frugt og grønt er det mere indviklet – de er ”levende” produkter hvor der foregår mange forskellige processer efter høst (bla. respiration), og her handler det også om at undgå kvalitetsforringelse i form af udtørring, dårlig smag og strukturtab (bløde grøntsager bliver smattede ved 0-1 grader, kartofler får en sødlig smag under 4 grader, smagsstoffer i tomater nedbrydes under 10 grader osv). Mælk og kød opbevares derfor bedst ved 3-5 grader, medens meget frugt og grønt opbevares bedst ved 6-14 grader. Temperaturen svinger også let 2-3 grader forskellige steder i køleskabet, så derfor kan man ikke sige at een bestemt temperatur er den rigtige.
I bogen ”Konserveringsteknik 1” (Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen, 2. udg, Biofolia 2004) er der to rigtig gode kapitler om hhv. Køling (kap. 4) og Kvalitet og holdbarhed (kap. 1), som jeg kan anbefale hvis man har lyst til at vide mere om madvarernes skæbne i køleskabet.

12-11-2012

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive