• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

Kartofler

Spørgsmål

jeg har et par spørgsmål ang kartofler

1 hvordan kan det være at sorten folva er blevet den mest almindelige sort (jeg synes at folva er dårlig da der er mange der smager dårlig og det værste er at man ikke kan se på forhånd at noget er galt man opdager det først når man har kartoflen i munden)

2 hvad skyldes det at nogle kartofler er dårlige når det ikke kan ses?

3 min helt klare foretrukne sort er sava men den er det efterhånden svært at få i butikkerne hvordan kan det være?

Svar

Jeg har ledt efter svarene på dine spørgsmål på flere danske hjemmesider om kartofler - men ikke umiddelbart fundet de ønskede svar..

Brancheorganisationen Danske kartofler - har en meget informativ hjemmeside - se her:
http://danskekartofler.dk/DK.aspx

I menulinjen kan du klikke på Avler - og her ligger en del slides fra en "konference "Store kartoffeldag" - men umiddelbart fandt jeg ikke belæg for din påstand hverken om at Folva i dag er blevet den mest almindelige sort eller om problemet med dårlig smag uden at det er synligt "udefra"...

I menulinjen kan du også klikke på Forbruger - og her finder du et link til en beskrivelse af de forskellige sorter - se her:
http://danskekartofler.dk/DK/Forbruger/Sorter.aspx
I det dokument står der følgende om hhv. Sava og Folva:
"Sava har været Danmarks førende spisekartoffel i snart 2 årtier. Den har et højt indhold af C-vitamin, en flot gul farve, er kogefast og en rund og blød smag, der passer til de fleste retter - især velegnet som pillekartoffel. Kartoflerne bliver rundovale, mellem til store kartofler."
"Folva er en tidlig til middeltidlig sort. Den giver et meget højt udbytte af ensartede, pæne gule, ovale knolde med god spisekvalitet. Farven er flot gul og smagen er let og fin. Folva er både god som umoden, ny kartoffel, og egner sig også til lagring som moden kartoffel. Folva er kogefast. De små knolde egner sig godt til kogning og de store knolde er velegnede som bage- og moskartofler."

Som du kan læse er sorten Sava iflg. brancheorganisationen Danske kartofler altså den "førende spisekartoffel" - svarer ikke til din opfattelse om at Folva skulle være blevet den mest almindelige sort... Der ligger ikke nogen statistik over hverken dyrkning eller salg af de enkelte sorter på organisationens hjemmeside -og når jeg søger i Statistikbanken kan jeg ikke se tal opdelt på sorter...
Om sorten Folva oplyses det at "Den giver et meget højt udbytte" - hvilken kan give en forklaring på at sorten er blevet så populær, som du mener.

En anden organisation med stor viden om kartofler er Danmarks Kartoffelråd, som også har deres egen hjemmeside - se her:
http://danmarkskartoffelraad.dk/
men heller ikke på den side har jeg kunne finde svar på dine spørgsmål.

Jeg vil anbefale, at du tjekker de 2 hjemmesider grundigt - og også følger henvisningerne til de links til andre hjemmesider, som begge organisationer har.

Hvis du ikke kan finde de ønskede svar, vil jeg anbefale dig at sende dine spørgsmål til brancheorganisationen Danske kartofler - og de henviser til konsulentet Stine Styrup Bang
Mail: stba@seges.dk
Mobil: 4347 4205

Jeg håber at det lykkes dig at finde de ønskede svar.

21-08-2017

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive