• Stil dit spørgsmål her
  • Tidligere svar
  • Om Biblioteksvagten
Tidligere svar

SRP: Vandbalancen i regnskoven

Spørgsmål

Hej

Jeg skriver SRP om vandbalancen i regnskoven, og jeg vil derfor gerne have hjælp til at finde noget litteratur om den biotiske pumpe i Amazonas

Svar

Teorien om den biotiske pumpe er (som navnet indikerer) en teori - og en temmelig ny én af slagsen. Der er derfor ikke skrevet en masse om det i bøger eller oversat til dansk, så det litteratur der er til rådighed om emnet, er mest forskningsartikler eller nyhedsartikler på engelsk, som forklarer teorien.

Jeg har samlet lidt forskellige kilder som giver et overblik over teorien: 

  • "How the Biotic Pump links the hydrological cycle and the rainforest to climate: Is it for real? How can we prove it?" (2014) af Peter Bunyard. Kan læses og downloades som PDF her.
  • WEATHER MAKERS - Forests supply the world with rain. A controversial Russian theory claims they also make wind. Online-artikel kan læses her.
  • Douglas Sheil, Daniel Murdiyarso, How Forests Attract Rain: An Examination of a New Hypothesis, BioScience, Volume 59, Issue 4, April 2009, Pages 341–347, https://doi.org/10.1525/bio.2009.59.4.12. Kan læses her. 
  • Ellison, David; Morris et al. (2017-03-01). "Trees, forests and water: Cool insights for a hot world". Global Environmental Change. 43: 51–61. doi:10.1016/j.gloenvcha.2017.01.002. ISSN 0959-3780. Kan læses her. 

Det kan være svært at finde hoved og hale i de kringlede forskningsartikler, men et godt råd er, at læse resuméet (det der i forskningsartiklen kaldes "abstract") og at læse konklusionen. Det giver et godt helhedsbillede af hvad artiklen handler om. 

Hvis du finder en artikel som rammer hovedet på sømmet ud fra hvad du leder efter, kan du med fordel lave det der hedder en "kædesøgning", hvor du gennemgår kildens litteraturliste efter andre relevante kilder. Her kan du finde referencer til andet litteratur der minder om artiklen. 

Og husk på - de videnskabelige artikler er skrevet både til og af forskere der har arbejdet inden for feltet i mange år. Det kan være rigtig svært at gennemskue alle de tekniske betegnelser og indforståede ord.

Jeg håber at det gav lidt inspiration til litteratur. Held og lykke med opgaven!

20-03-2023

NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive